Anderton St, Islington

This project entailed a complete redesign of the original 1904 weatherboard cottage, with a modern second storey and rear extension. The renovation encompasses the homes historical significance through preserving original ceiling details, using wall panelling and modifying the existing fireplace whilst combing a new and refreshing alteration. The second story is seen to be barely visible from the street view, allowing the charm of the cottage to remain the focal point of the design. Building over the original driveway has allowed for the rear extension to make room for a beautifully finished open plan kitchen, living and dining. Clear glazed, glass doors open out onto a rear alfresco and landscaped area sheltered by a double-height void created by the cantilevered second storey. The void uses timber louvres to allow natural light into the alfresco area and the second level. The second story houses the master bedroom, ensuite and walk-in-robe.